Betonowe blaty kuchenne

Blaty betonowe kuchenne i meblowe z betonu architektonicznego GRC

Blaty betonowe Voglio

Voglio jest dedykowanym producentem blatów kuchennych betonowych i meblowych. Dzięki posiadanym technologiom zawsze proponujemy optymalne dobranie technologii do kosztów, przy zachowaniu najwyższej jakości materiału. Najczęstszą technologią używaną do tworzenia blatów kuchennych betonowych jest technologia natryskowa, przy której wykorzystujemy zaawansowane technologie Power Spray, dzięki czemu wytrzymałości dochodzą do 18 MPa. Daje to możliwości wykonywania elementów o dużych rozpiętościach, przy niskich wagach. Dla porównania, klasyczne technologie wykonywania betonowych blatów kuchennych to wytrzymałości około 3,5 Mpa co zmusza producentów do stosowania podziałów blatu na mniejsze elementy. Tradycyjne elementy to też stosowanie siatek stalowych zbrojeniowych o grubości około 4-6 cm co daje wyniki 2 -3 kronie cięższych elementów. Zwiększa to koszty realizacji, przez konieczność stosowania wzmocnień szafek meblowych i weryfikacji nośności stropów.

Technologia blatów betonowych

Betonowe blaty kuchenne cieszą się nie tylko wielką wytrzymałością oraz odpornością, ale również posiadają niezwykły i niepowtarzalny wygląd. Są oryginalną ozdobą każdego pomieszczenia. Wszystkie nasze produkty wykonane są z niezwykłą starannością oraz dbałością o szczegóły. Proces produkcyjny, jest wieloetapowy. Produkcja betonowego blatu kuchennego zaczyna się na etapie projektu formy – każdorazowo indywidualnie przygotowanej i przeanalizowanej. Posiadane technologie, włącznie z technologiami natryskowymi GRC, pozwalają na dużą swobodę doboru środków.

W kolejnym już produkcyjnym etapie odpowiednio zaprojektowane mieszanki wykonują mieszalniki i dokładne, kalibrowane dozowniki.  Dzięki tym maszynom jesteśmy w stanie zachować parametry homogeniczności materiału i jego urabialności.  Główny etap produkcji blatu kuchennego betonowego to natrysk mieszanek. Dzięki specjalistycznej natryskiwarce, wykonujemy elementy o wytrzymałościach około 18 Mpa. Kolejny długi i ważny etap to dojrzewanie mieszanek. Wbrew pozorom bardzo istotny etap. Wszystko to aby produkt końcowy cieszył trwałością i wysoką jakością.
Blaty kuchenne betonowe są impregnowane środkami hyrofobowymi i olejofobowymi, co znaczy że „odpychają” cząsteczki tych cieczy. Tego typu technologia pozwala na „oddychanie materiału” oraz zapobiega powstawaniu zagrzybień i innych zmian.
Proponujemy betonowe blaty kuchenne w pięciu kolorach: białym, szarym naturalnym, szarym, antracytowym lub czarnym.
Standardowa grubość betonowego blatu kuchennego to od 1,5 cm do 1,8 cm. Ostateczna grubość zależy od projektu oraz wizji klienta. Ciężar takiego elementu jest zadziwiający, ponieważ 2-3 krotnie lżejszy, niż elementy wlewane metodą tradycyjną.
Blaty są impregnowane środkami hydrofobowymi i olejofobowymi, co znaczy że „odpychają” cząsteczki tych cieczy. Tego typu technologia pozwala na „oddychanie materiału”. Technologia ta nie „pokrywa” elementów sztucznymi żywicami czy innymi czynnikami, jednak wymaga bieżącego utrzymywania powierzchni w czystości.

Wiele zdjęć znajdziecie Państwo na stronie poświęconej blatom z betonu architektonicznego i kompozytowego VOGLIO

Na życzenie możemy wykonać grubość pozorną blatu, dzięki czemu blat o grubości 1 cm może pozornie stwarzać efekt dużo grubszego oraz masywniejszego, niż jest w rzeczywistości.

Standardowa grubość blatu: 1,2 cm – 1,5 cm.
Ostateczna grubość zależy od projektu.
Wymiary elementów każdorazowo pod zamówienie.